ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Σεμινάριο οινογνωσίας «Ο Ελληνικός αμπελώνας»

Σεμινάριο οινογνωσίας «Ο Ελληνικός αμπελώνας»

Στο σεμινάριο οινογνωσίας «Ο Ελληνικός αμπελώνας» δοκιμάζουμε κρασιά αντιπροσωπευτικά από όλη την Ελλάδα.  Παράλληλα μαθαίνουμε για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, τη ζύμωση, μοιραζόμαστε μυστικά για τους τόπους, τα αμπέλια, τις ποικιλίες. 

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν έως 15 άτομα.  Διαρκεί 2 ώρες, με ένα 10λεπτο διάλειμμα.

Σημαντική ενημέρωση:  οι συμμετέχοντες δεν θα πρέπει να φορούν έντονο άρωμα… επηρεάζει το άρωμα των κρασιών.

O Eλληνικός αμπελώνας

Η Ελλάδα έχει παράδοση χιλιετιών στην αμπελουργία και την οινοποίηση.  

Το πολύ έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας αν και δυσκολεύει τις καλλιεργητικές εργασίες και αυξάνει το κόστος του προϊόντος , ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά διαφορετικά μικροκλίματα. Οι  πάρα πολλές τοπικές ποικιλίες που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις που τους έχουν συμβεί με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με την περιοχή, δημιουργούν (μας προσφέρει) ένα τεράστιο-έως χαοτικό- πεδίο φυσικού πειραματισμού.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει εντατικοποίηση της παραγωγής και της καταγραφής των διαφορετικών ποικιλιών της αμπέλου, στις διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου.

Η εξέλιξη της επιστήμης της οινολογίας και της αμπελουργίας, καθώς και η συστηματική αναζήτηση από τους οινοποιούς, μας έχει οδηγήσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο γνώσης και κατηγοριοποίησης των διάφορων ποικιλιών στα διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σε αυτή την παρουσίαση προσπαθούμε να συνοψίσουμε βασικές ελληνικές ποικιλίες αντιπροσωπευτικές των αμπελουργικών ζωνών όπου καλλιεργούνται.

Με οδηγό τον οινολόγο Δημήτρη Δεληγεώργη, η  «πτήση» μας στον ελληνικό αμπελώνα έχει επτά στάσεις ώστε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω…

  • Ασύρτικο Σαντορίνης (Λευκό)
  • Μαλαγουζιά Βορείου Ελλάδας (λευκό)
  • Μανδηλαριά Ευβοιας/Αιγαίου Νήσων (ροζέ)
  • Αγιωργίτικο Νεμέας (ερυθρό)
  • Λιάτικο Κρήτης (ερυθρό)
  • Ξινόμαυρο Νάουσας (ερυθρό)
  • Σαββατιανό Ρετσίνα Αττικής (λευκό αφρώδες)

Υπεύθυνος σεμιναρίων :  Δημήτρης Δεληγεώργης, Οινολόγος.